«

»

Pientä vikaa-kaa-kaa

Eilen hain täyden rullan lankaa (kiitokset TH-Tools!), jotta pääsin testaamaan ensimmäistä kertaa NC-ajoa kunnolla. Hyvin meni, hetken aikaa. Ihmetteln, että kun ei meinaa sahata niin kuin ennen sahasi ja teho tuntui puuttuvan kipinästä, kun meni niin hiljaa.

Noh, virtalähde auki ja mittailemaan. Kolme neljästä vastuksesta kärähtänyt poikki. Jaa mutta niin, 100 ohmisia ja 25 W tehonkestoa, olin alkujaan vain asentanut nämä protomielessä ja nehän sitten jäi. 60 VDC avoimella jännitteellä jaksoivat vielä, vaikka olikin ylikuormaa pahimmillaan 44 %, mutta minähän fiksuna poikana päivitin myöhemmin tuon jännitteen 100 VDC lukemaan. Hupsista, oikosulussa vastukseen hukkuikin nyt 100 W, eli ei ihme jos kärähtikin.

Siinä sitten heitin mäelle nuo palaneet ja pistin jäljelle jääneistä kuudesta vastuksestani yhden ison, 100 ohmia ja 150 W. Ei nyt sitten säätöä sen suhteen ole, mutta toimii ainakin. Isolle jäähylle ei ollut sisällä tilaa, joten jätin tuon jäähylevyn ulkopuolelle vastuksineen ja pistin vielä tuulettimen puhaltamaan jäähyn ripoihin.

Tuossa juotellessa piuhoja kiinni huomasin miksi se kipinän energiakin tuntui niin vähältä. Oli vissiin heikko juotos ollut, kun oli kytkimeltä irronnut yhden ison kondensaattorin (3.3 uF) piuha irronnut ja jäljellä oli vain 1 uF peruskonkka. Piuha uudelleen kiinni kunnolla ja tarkistus että muutkin on kiinni. Kansi päälle, omaiset ovat nähneet ja ruuvit kiinni.

Nyt sitten tätä kirjoittaessa saha tuossa suhisee ja pumput puhisee, leikkauksessa on NC-ajona kalanruoto 2 mm vahvasta ruostumattomasta teräksestä. Langan nopeus näyttäisi olevan suunnilleen 1.5 m/min, virtaa menee melkein ampeerin ja kipinävälin jännitteenä on 40 VDC. Vauhtia näyttäisi piisaavan keskimäärin1,5 -  2 mm/min. Kuvia ja päivitystä tilanteeseen luvassa illalla, ehkä myöskin uusi video :)