«

»

Parhaat yhdessä

Muutama viikko sitten sain vieraakseni Belgiasta Benny Croonenin, joka on rakennellut jo muutaman lanasahan itselleen ja auttanut paikallisia kouluja asiassa myös. Hän on kehittänyt generaattoria hyvin pitkälle, mutta ohjaus (tai sen puute) on ollut hänen kompastuskivensä, sillä Mach3 on tarkoitetu jyrsimien ohjaukseen, eikä ymmärrä kipinätyöstön vaatimuksia lainkaan.

Benny toi mukanaan oman generaattorinsa, joka kytkettiin minun sahan pilipali RC-generaattorin tilalle kokeiluja varten. Tulos oli noin 3-5 kertainen nopeuden kasvu, ennätys oli ruostumattomaan noin 13 mm²/min! Maksimiteho mitä lankaan saatiin menemään oli 120 W. Generaattoria ajettiin 40 kHz kanttiaallolla ja pulssisuhteena kokeiltiin kaikenlaista väliltä 30…70 %.

Alla video testistä (löytyy myös tuolta Videot osiosta), jossa leikkasimme pätkän matkaa 13 mm paksua ruostumatonta terästä. Hieman siinä tuli pätkimistä, kun pala melkein irtosi ja jäi heilumaan leikkuukohtaan ja välillä ohjaimeni alkoi sekoilemaan huolella häiriöistä, sillä sen suojakuoret olivat auki.

Todellakin täytyy rakennella kanttiaallolla ohjattu generaattori itselleni, täytyy ainoastaan ratkoa virranrajoitukselle jokin järkevämpi tapa kuin kiinteä resistori ja mieluiten säädettävä sellainen.