«

»

Virtalähteen suunnittelua

Tullut taas viime päivät veresteltyä KiCad piirilevysuunnitteluohjelmiston käyttöä ja suunnittelin uuden virtalähteen sahalleni. Kyseessä on selkeä parannus entisestä RC-tyyppisestä virtalähteestä, jonka säätömahdollisuudet olivat hyvin rajatut.

Pulsed wire EDM generator photo generator_zpseaa52e85.png

Tuossapa kuva levystä tällä hetkellä. Levyllä on perus 555 ajastinpiiri oskillaattorina, jonka taajuutta sekä pulssisuhdetta voidaan säätää portaattomasti ja toisistaan riippumatta. Lähtö on kytketty MCP1407 MOSFET ohjainpiiriin, jonka perässä on peruskauraa oleva IRF640 MOSFET.

Käytössä on myös AN790 komparaattori, joka seuraa kipinävälin virtaa ja mikäli se nousee liian suureksi, katkaisee se MOSFET:n ohjaussignaalin. Tämä on hieman kokeellinen viritelmä, sillä saattaa olla että MOSFET ei asiasta tykkää ja päästää toimintasavut pihalle. Testaan tuota ensin ilman tuota rajoitinta ihan pelkällä ulkoisella virranrajoitusvastuksella ja jos sillä toimii kuten pitää, niin sitten kokeilen tuota virranrajoitustakin.

Piirilevy on ainakin yritetty suunnitella hyvin, eli logiikka- ja tehopuolilla on omat maatasonsa, jotka on yhteydessä vain yhdestä paikkaa. Tehopuolen vedot mahdollisimman lyhyitä ja leveitä ja lisäkuparille on mahdollisuus jätetty JEP:n puolelle.

Täytyy vielä tilailla tuohon nuo IC-piirit sekä muuntajat, isoja konkkia ja pistää tuo piirilevykuva sitten tilaukseen, niin pääsee hommassa eteenpäinkin.  Päivittelen asiasta lisätietoja jahka sinne asti pääsen.

Tällä viikolla sain myös vihdoin uuden lelun, liittyen juurikin tämän uuden virtalähteen kehittelyyn. Kyseessä on Saksasta tilattu Rigol DS1052E digitaalinen 50 MHz oskilloskooppi ja sille oma kantolaukkunsa, jotta pysyy siistinä ja kunnossa. Ilman tätä mittavälinettä olisi tämän tyyppisen virtalähteen kehittely likipitäen puolimahdotonta, sillä vain tällä voin mitata että signaalit on sitä mitä pitää eri osissa kytkentää. Tästä ilmestyy kuvia jahka testailuvaiheeseen pääsen.