«

»

Teoriaa messinkiongelmasta

Noniin, tullut taas skoopin kanssa mittailtua ja täytyy sanoa, että saatoin ehkäpä keksiä tuon ongelman lähteen. Ongelma siis on ollut, että valitessa kaikki kondensaattorit kipinäväliin, leikkaus kyllä etenee vauhdilla mutta jo leikattu railo menee messingistä umpeen yläreunastaan. Ja siis ihan oikein hitsautuu kiinni, sillä ns. irtileikattu kappale napsahtaa sormilla vääntäen irti.

Skoopilla tosiaan mittailin tuota kipinöintiä ja vertailin pienemmällä kapasitanssilla ajoon ja välähti sellainen yksinkertainen asia päähän kuin taajuus. Olin tuota ennekin tuijotellut, että joo taajuus muuttuu pienemmäksi kun kapasitanssia lisää, tämähän on ihan perus RC piirin toimintaa. MUTTA, enpä ollut ajatellut että taajuus meni niin pieneksi, että pulssinpituus kasvoi liian pitkäksi. Liian pitkä kipinä ei ole enää kipinä, vaan kunnon valokaari ja sillä on tapana hitsata aineita yhteen.

RC generaattorissani nimittäin on resistanssi pidetty vakiona koko ajan ja ainoastaan kapasitanssia muuteltu. Joten RC aikavakio meni liian suureksi tuolla isoimmalla kapasitanssilla, sillä pulssien pituudet oli jo luokkaa 200 us ja pisimmät jopa 1 ms!

Tätä teoriaa tukee myös se, ettei vastaavaa ilmiötä ole koskaan sattunut pienemmällä kapasitanssilla leikatessa, eikä myöskään Bennyn generaattorilla pari kuukautta sitten. Bennyn generaattorissa oli kiinteä 40 kHz:n taajuus, joten pulssit oli pisimmillään vain 25 mikrosekuntia. Tuossa omassa RC generaattorissa pienempi kapasitanssi anta noin 50-100 us pitkiä pulsseja, joten voisi sanoa että koneen minimiraja taajuudelle leikkauksen onnistumiseksi hyvin on 10 kHz.

Uuden pulssiohjatun generaattorin luulisin toimivan ilman ongelmia tämän suhteen, sillä sen taajuus on muistaakseni välillä 30-100 kHz säädettävissä. Tosin siinä ei voi säätää suoraan taajuutta, vaan erilliset potikat säätää pulssin päällä – ja poissaoloaikaa.

Että sellaista tänään. Teoria kuulostaa ihan pätevältä, käytännön kokemukset täsmäävät toriaan ja muutakaan en keksi. Tilauksessa on muutamia tehovastuksia, joten pääsen tiputtamaan tuota R arvoa generaattoristani, jolloin voin tehdä lisätestausta teoriai vahvistamiseksi tai kumoamiseksi.