«

»

Lankasahan ohjain edistyy

Noniin, vihdoinkin taas aikaa kirjoitella ja puskea tätä projektia eteenpäin :) Ollut hieman muita kiireitä ja menoja, niin ei ole ehtinyt tämän kanssa kummemmin painimaan. Merkittäviä uudistuksia ohjaimeen luvassa, sillä olen hankkinut reilusti uutta elektroniikkaa ja kuten aiemminkin maininnut, suunnitellut uudet piirilevyt koneen ohjaukseen ja kipinägeneraattorille.

Tosiaan tällä hetkellä päivitän lankasahani ohjaimen koodia, käytännössä kirjoittanut uusiksi siitä massiivisia osia ja suurin ja näkyvin uudistus tulee olemaan valikkotoiminnot. Ennestään valikoissa oli aina maksimissaan neljä vaihtoehtoa, mutta nyt olen tehnyt valikoista laajennettavat, eli riittää kun lisää kaksi riviä koodia niin on uusi vaihtoehto lisää valikkoon. Tätä myöten valikkoa voi selata näppäimistöltä ns. luuppina, eli se pyörähtää lopusta alkuun ja päinvastoin.

Nyt myös tulee pätkä koodia, jotta saha osaa tehdä referenssiajon eli ajaa konenollaan. Tähän liittyen tulee myös muut hakutoiminnot, eli reunanhaku, uran keskiön haku ja ympyrön keskiön haku. Kaikki ihan perus nollapistetoimintoja, jotka löytyvät yleisestikin työstökoneista. Myöhemmin saatan näihin liittyen lisätä myös NC ajon puolelle mahdollisuuden peilaukseen X ja Y akselin ympäri, mutta palaan siihen vasta kun saan muut asiat tehtyä.

Elektroniikan päivityksen myötä sahan pumput toimivat joko automaattiohjauksella koodista käsin tai manuaalitoimintona, tämä valittavissa kytkimellä. Lisäksi veden resistiivisyyttä saa mitattua automaattisesti ja ohjain pitää huolen hartsipumpun toiminnasta automaattisesti koko ajan. G-kooditulkki ymmärtää myös normaalit automaattisen langanpujotuksen M-koodit, eli kone pysähtyy langankatkaisuun, odottaa käyttäjän katkaisevan langan, paikoittaa uudelleen ja pysähtyy odottamaan langanpujotusta.

Lisäksi koska kipinägeneraattorin PWM signaali tulee ohjainkortilta, pystyn ohjaamaan generaattorin arvoja suoraan G-koodista käsin. Tämän toteutus ja mietintä on vielä kesken, mutta tulossa on.

Merkittävin uusi ominaisuus koodissa on tällä hetkellä parametrivalikko. Koneen miltei kaikkia toimintoja kontrolloivat muuttujat ovat nyt käyttäjän valittavissa ja ne on tallennettu Arduinon EEPROM:iin, josta ne ladataan käynnistyksen yhteydessä. Muutoksia voi tehdä ja tallentaa ilman uudelleenkäynnistystä, joten enää ei tarvitse juosta tietokoneelle ohjaimen kanssa ja päivittää koodia, kääntää sitä ja ladata uudelleen jotta voi kokeilla eri asioita.

Tuon parametrien tallennuksen myötä tulee myös mahdollisuus sähkökatkotilanteen hoitamiseen, eli jos ohjauselektroniikka havaitsee käyttöjännitteen tippumisen liian alas, ohjain keskeyttää kaikki toimintonsa ja välittömästi tallentaa ohjelman nollapistetiedot EEPROM:iin ennen kuin ohjain ehtii sammua. Seuraavan käynnistyksen yhteydessä on siten mahdollista tehdä referenssiajo ja ladata nollapistetiedot muistista ja jatkaa työskentelyä.