Leikkaus

27.12.2012

Wire EDM, first cut setupEnsimmäinen virallinen leikkaus tuli tehtyä tänään, 27.12.2012. Koekappaleena oli 0.4 millimetriä paksu rakotulkki, sillä halusin jotain ohutta saadakseni syöttönopeutta ns. silmin nähtäväksi. Oheisessa kuvassa näkyy tämän leikkauksen kokoonpano, piuhat pikaisesti kiinni, kappale pultin alle, allas täyteen akkuvettä ja menoksi. Tuon kymmenen millin levyisen rakotulkin sahaukseen meni noin kaksi ja puoli minuuttia käsin syöttäen.

Wire EDM, first test cut with a 0.4 mm feeler gaugeEn mitannut sahausuran leveyttä toistaiseksi, mutta luulisin sen olevan jossain 0.3 – 0.4 millimetrin tuntumassa, sillä kipinävälin avoin jännite on vain 60 V ja tuossa leikkauksen aikana pyrin pitämään sen noin 20 V yläpuolella.

 

Wire EDM, first cut qualityItse sahausjälki on suht siisti, joskin hieman rosoinen. Jäljestä näkee selvästi, että konetta on syötetty käsin, sillä välillä suht tasaisessa jäljessä on selvästi enemmän kipinöinyt kohta ja täten leikkausjälki ei ole täysin suora valoa vasten katsottaessa. Leikkauspinta on selvästi kellertävä, kertoen siitä että messinkilangasta osa palotuotteista päätyy kappaleen pintaan.

 

24.08.2013

Cutting test using the Arduino wire EDM controller to control the cut. photo IMG_8035_zps96e7dc91.jpgEnsimmäistä kertaa sain testattua tuota Arduino korttiani ja koodin toimivuutta. Savu ei noussut väärästä paikkaa, vaikka pieniä epäilyksiä alkuun olikin tuon kipinäjännitteen mittauksesta Arduinolla. Kohteeksi päätyi 0.20 mm rakotulkki, sillä se leikkautui todella nopeaan ja pystyin samalla testaamaan tuota syöttönopeuden adaptiivisuutta. Mittaus toimi kuten pitää, eli sahaa ajaa tyhjät kohdat eli ilma-ajot täydellä vauhdilla (80 mm/min) ja kun ensimmäinen kipinä iskee niin vauhti hidastuu välittömästi ja sahaus kulkee normaalisti siitä eteenpäin.

 

07.09.2013

Burn sample photo WireEDMburnsample8mmHSS_zps14cfa1df.jpgPieniä muutoksia Arduinon koodiin, huuhtelu toimintaan ja testikappaleeksi päätyi 8 mm pikateräs. Generaattorin puolelta päivitin jännitteeksi 100 VDC ja kipinävälin jännitteeksi säädin 60 V, jota tosin muuttelin kesken sahauksen testatakseni miten sahaus reagoi. Jälleen ilmeni samaa ongelmaa kuin ennenkin, eli messinkilangasta irtoava jäte hitsasi railoa umpeen langan takana. Kokeilin ties mitä kikkoja, ei huuhtelua, huuhtelua, jännitemuutoksia, oikosulkuvirran asetuksia sun muita, mutta ei niin ei, aina vain hitsautui jollain tapaa.

Sitten tuli jostain syystä päähän idea kokeilla kipinän energian kasvattamista, joten lisäsin laatikosta löytyneen 0.47 uF kondensaattorin generaattoriin. Eron huomasi heti äänestä ja näki silminkin, altaasta kuului veden alta kunnon äreä suhina ja katsos kummaa, eipä hitsannut messinki enää railoa kiinni. Eli kun mikään ei toimi, hanki isompi leka :)

 

14.09.2013

Tulipahan tehtyä enemmänkin testileikkauksia tässä viikon mittaan ja opittua yhtä sun toista sahan pirulaisuuksista. Kokeilin sahata 2 mm paksua ruostumatonta terästä, meni oikein nätisti millä tahansa asetuksilla, mutta 1 mm paksuinen ei sitten meinannut millään antaa siistiä leikkausta, van aina railo meni messingistä umpeen, kuten alla olevista neljästä kuvasta näkyy. Kävin aiheesta keskustelua Home Shop Machinist forumilla ja siellä tuli vinkkinä laskea kipinävälin jännitettä reilusti, hidastaa langan nopeutta ja lisätä vetojännitystä.

 

Wire EDM test cut photo wireEDMtestcut1mmstainlesssteelcut1_zps9dca16a3.jpgWire EDM test cut photo wireEDMtestcut1mmstainlesssteelcut2_zpsf82a58ab.jpg

Wire EDM test cut photo wireEDMtestcut1mmstainlesssteelcut3_zps7cff8267.jpgWire EDM test cut photo wireEDMtestcut1mmstainlesssteelcut4_zps3535dd04.jpg

 

Hetki meni säätää sopivat kytkinkombinaatiot R ja C arvoille virtalähteestä, että saha suostui menemään. Heti kun alkoi edes jotenkin leikkaamaan, laskin kipinävälin jännitettä tasaisesti kunnes leikkaus alkoi menemään kunnolla suhisten. Leikkuunopeudeksi tuli parhaimmillaan 6 mm²/min, huuhteluna pelkkä liru vettä eikä allas täynnä. Kipinävälin jännitettä säätelin välillä 15-40 V ja hyvin tuntui menevän tuohon milliseen peltiin, 30 V antaen parhaan nopeuden.

Tässä kokoelma kaikenlaisia kuvia, joita tuli napsittua testileikkauksista USB mikroskoopilla, jonka ostin aikoinaan eBaysta. Hinta oli jotain 30 EUR tai sitä luokkaa, kamera tunnistuu Ubuntulle normi webbikamerana ja käytin Cheese (suom. Muikku) ohjelmaa napatakseni kuvat. Kamerassa on 200X zoomi, himmennettävät LED valot ja on helppo käyttää, muuta kuin piuha kiinni ja kuvaamaan.

Vihdoinkin alkaa olemaan prosessi hyvin hallinnassa ja jälleen enemmän ymmärrystä koneen toiminnasta, tosin nämä eivät ole mitään kiveen hakattuja ratkaisuja sillä asetukset riippuvat hyvin pitkälti generaattorista, johtojen pituuksista ja ties mistä kuun asennosta, eli jokainen kone on erilainen. Yritän jossain vaiheessa päivittää tuon generaattoripuolen hyvin säädettäväksi, muun muassa portaaton virranrajoitus sekä pulssisuhteen säätö, eli tarkoitus olisi hypätä transistoriohjattuun malliin.

 

Wire EDM test cut photo wireEDMtestcut1mmthickfeelergauge_zps6704458d.jpgWire EDM test cut photo wireEDMtestcut2mmstainlesssteelcut2_zps407d68aa.jpg

Wire EDM test cut photo wireEDMtestcut35mmsteeltopside_zpsdd52da44.jpgWire EDM test cut photo wireEDMtestcut2mmstainlesssteelcut1_zpsc0110e94.jpg

Wire EDM test cut photo wireEDMtestcut1mmstainlesssteelpicC_zpsc566e66f.jpgWire EDM test cut photo wireEDMtestcut1mmstainlesssteelpicB_zps3e0e2df4.jpg

 

20.10.2013

Viimeisen viikon aikana on tullut sahattua aikalailla kaikkea mitä on käteensä saanut, tänään ensimmäistä kertaa alumiinia. Upeaa ainetta kyllä sahata, menee nopeaan ja jälki on ihanaan tasainen, ei jälkeäkään messingistä ja materiaali ei ruostu altaaseen. Ainut miinus tietysti on se, että alumiinin sahaus saattaa tukkia nuo suodattimet helpommin kuin rautapitoisen leikkaaminen.

Vihdoinkin on tullut myös opittua, että ainoa tuohon railon umpeen hitsautumiseen vaikuttava tekijä on langan nopeus. Liikaa vauhtia ja jo leikattu railo menee yläreunastaan umpeen, mutta riittävän pienellä nopeudella ongelmaa ei ole lainkaan. Liian hidaskaan nopeus ei saa olla suhteessa kappaleen vahvuuteen, sillä muuten lanka ehtii palaa poikki.

Wire EDM test cut photo wireEDMtestcut15mmaluminumpicA_zps61924045.jpg photo wireEDMtestcut15mmaluminumpicB_zps6e6fa7f1.jpg

Wire EDM test cut photo wireEDMtestcut15mmaluminumpicC_zpsc75eab06.jpg