Tietoja

Nimeni on Jaakko Fagerlund, 1985 syntynyt ja ammatiltani työvälinevalmistaja. Valmistuin 2011 Tampereen Ammattiopistolta Hervannasta työvälinevalmistajaksi ja työllistyin välittömästi Työkalutyöt Mattila Oy:lle. Toimenkuvaani kuuluu taso- ja pyöröhionta, manuaalisorvaus, CNC jyrsintä, aarporaus, asennus- ja kokoonpanotyöt sekä trukin ajaminen.

Kuulin kipinätyöstöstä ensimmäistä kertaa kouluaikana, kun ensimmäisenä vuotenani koneistuksen tunnilla katkesi kierretappi reikään (juurikin siihen viimeiseen). Tuolloin koneen käyttö ja toiminta jäi näkemättä, mutta keväällä 2009 pääsin luokkakaverini kanssa työharjoitteluun TH-Tools Oy:lle Tampereen Ruskoon, jossa seuraavat kaksi kuukautta opettelin käyttämään lankasahaa.

Lankasaha oli ensimmäinen CNC koneeni ja opin sen hyvinkin pian ja voin hyvällä sydämellä sanoa, että rakastuin siihen täysin. Tuohon aikaan tosin en tiennyt kotitekoisista koneista vielä oikein mitään, mutta idea omasta koneesta jäi kytemään.

Seuraavana vuotenani päätin erikoistua opinnoissani työvälinevalmistajaksi ja pääsin hyvinkin pian käyttämään tuota koulun kipinätyöstökonetta. Vanha manuaalinen AGIE:n uppokipinäkone, jossa ainoastaan Z akselia pystyi ohjelmoimaan.

Kiinnostukseni kipinätyöstöön kasvoi siihen mittaan, että etsin koneen manuaalit käsiini ja kaivelin netistä tietoa kipinätyöstöstä. Elektroniikkaharrastukseni takia kiinnostuin kipinäkoneen virtalähteestä, joka aikalailla on laitteen ydin toiminnan kannalta ja huomasin, että kyseessä on harvinaisen yksinkertainen laite perustoiminnaltaan.

Netistä löysinkin pitkällisen etsiskelyn jälkeen monia sivuja, joilla oli juttua kotitekoisista uppokipinäkoneista ja kierretapinpoistimista. Tuntui siltä, ettei lankasahasta löytyisi mitään vastaavaa, mutta etsintöjen tuloksena löysin muutaman henkilön, jotka olivat rakentaneet toimivan lankasahan itse.

Siitähän se ‘kipinä’ sitten tuli ja aloin 2011 kesällä suunnittelemaan lankasahaa ja joulukuussa 2011 tilasin johteet, kuularuuvit, moottorit ja ohjainkortit. Rakentelu jämähti tuohon pitkäksi aikaa, mutta 2012 vuoden aikana sain kaikki osat koneistettua ja testattua monia kokonaisuuksia. Lopulta 2012 vuoden lopussa sain ensimmäisen kappaleeni leikattua.

Päätinkin perustaa nämä sivut, jotta voisin näyttää muillekin ja kertoa rakenteluprojektistani ja laitteen käytöstä ja käyttömahdollisuuksista, sillä tuntuu että suurin osa koneistajistakaan ei tunne lankasahaa tai parhaimmillaan koko kipinätyöstöä menetelmänä.

Toivotan siis tervetulleeksi seuraamaan projektin etenemistä ja mikäli tulee mieleen jotain sanottavaa tai kysyttävää, ota rohkeasti yhteyttä osoitteeseen jaakko.fagerlund@lankasahaus.fi.